kontakt
·
povezave
·
kazalo
·
RSS
·
kaj je rss?
·
slo
·
eng

Kaj je RSS?

Kaj je RSS?

RSS je tehnologija, ki uporabniku omogoča samodejno obveščanje o novicah, ki ga zanimajo. Uporabniku ni več potrebno obiskovati strani, da bi videl, ali so se na nji zgodile kakšne spremembe (nov članek, nov blog itd.) odkar je stran zadnjič obiskal. Če se je zgodila kakšna sprememba, bo prejel RSS obvestilo o tej spremembi.

Kako uporabljamo RSS?

Uporabnik potrebuje odjemalnik RSS virov. Ta program (ali spletna aplikacija) prikazuje informacije, ki jih prejme iz posameznega RSS kanala.
Ko uporabnik izbere RSS odjemalca, mora nastaviti, katere vire RSS novic naj odjemalec pregleduje. Lions klub Ljubljana ponuja dva vira RSS novic: prvi se nanaša na spremembe na spletni strani, drugi pa na spremembe na blogu spletne strani.

Kateri RSS odjemalec naj uporabljam?

Uporabnik lahko izbira med kopico RSS odjemalcev, ki so brezplačno dostopni na spletu. Odjemalci so vezani na določen operacijski sistem, zato mora uporabnik pri izbiri odjemalca preveriti, za kateri operacijski sistem je odjemalec ustvarjen.

Uporabnikom Windowsov priporočamo naslednja brezplačna odejmalca: Feedreader ali RSS Bandit. V kolikor uporabljajo Office 2007, lahko RSS-je prebirajo v e-poštnem odjemalniku Outlook 2007. Novejši spletni brskalniki Mozilla Firefox podpirajo branje RSS-jev v obliki "Live Bookmarks". RSS novice lahko prebirate tudi z e-poštnim odjemalcem Mozilla Thunderbird.

Uporabniki Linuxa pogosto izbirajo odjemalec Liferea.

Mac OS X Tiger in Leopard uporabniki RSS-je lahko prebirajo z odjemalcem e-pošte Mail, lahko pa izberejo program NetNewsWire itd.

Če na računalnik ne želite nalagati dodatnega programa za prejemanje RSS novic, se lahko odločite za spletno aplikacijo GoogleReader, kjer RSS-je pregledujete on-line s svojim internetnim brskalnikom. Za uporabljanje GoogleReader-ja morate ustvariti Google Account, kar pa lahko storite brezplačno.

Navodila za nastavitev RSS virov za nekaj odjemalcev:

 • GoogleReader
  Uporabnik vstopi na spletno stran www.google.com/reader in se prijavi s svojim Google uporabniškim imenom in geslom. V desnem menuju klikne na gumb Add subscription in v polje prilepi (Paste) bližnjico do RSS vira ki jo predhodno skopira s strani www.lionsljubljana.si (Copy Shortcut). Za potrditev izbire uporabnik klikne na gumb Add.

 • Feedreader
  Uporabnik klikne ikono New Feed levo zgoraj in v vnosno polje prilepi (Paste) bližnjico do RSS vira, ki jo predhodno skopira s strani www.lionsljubljana.si (Copy Shortcut). Nato uporabik še določi ime RSS vira (npr: LionsLjubljana). Postopek se ponovi za prijavo na RSS vire za blog.

 • RSS Bandit
  Nastavitev: uporabnik izbere funkcijo Locate Feed (Ctrl+S) in v novo odprtem oknu izbere zavihek Locate this Url. Nato vpiše naslov: www.lionsljubljana.si, klikne gumb Find Feeds, izbere želene kanale, klikne gumb Subscribe in potrdi s klikom na OK.

 • Mozilla Firefox
  Uporabnik z brskalnikom Mozilla Firefox odpre spletno mesto www.lionsljubljana.si, pri čemer se mu v naslovni vrstici brskalnika pojavi RSS ikona. S klikom na to ikono se odpre spisek virov, ki so na spletnem mestu dostopni. Ob kliku na želen vir se uporabniku odpre novo okno, v katerem določi ime RSS vira in lokacijo, kamor se bodo RSS novice shranjevale.

 • Mozilla Thunderbird
  Uporabnik z desnim gumbom miške klikne na mapo News & Blogs in izberete Manage Subscriptions. Nato klikne gumb Add in v polje Feed URL prilepi (Paste) bližnjico kanala, ki jo predhodno skopira s strani www.lionsljubljana.si (Copy Shortcut). Postopek se ponovi za prijavo na RSS vire za blog.

Zahvaljujemo se našim donatorjem

Donatorji 2014