kontakt
·
povezave
·
kazalo
·
RSS
·
kaj je rss?
·
slo
·
eng

Pra Lion

Borut Miklavčič, Pra Lion

Borut Miklavčič, Pra Lion

Bilo je leto 1990, ko  smo ustanavljali prvi slovenski Lions klub. To je čas, v katerem smo sprejeli žlahtno idejo Lionizma.

Napolnili smo jo s humanostjo in bogato vsebino v prijateljstvu in z občutkom za tedanji, sedanji in jutrišnji trenutek. Z našimi številnimi dejanji smo se uveljavili v slovenskem prostoru in svetovnem Lionizmu.

Izražam svoje zadovoljstvo in ponos ter mnogo prijetnih občutkov, da sem bil med ustanovitelji malega kluba, Lions kluba Ljubljana, ki je soustvarjal slovensko gibanje Lionizma.

Čas od ustanovitve do danes, je seštevek mnogih malih humanih in plemenitih dejanj Lionistov, ki je postalo veliko dejanje slovenskih Lionov.

Pra Lion
Borut Miklavčič

Borut Miklavčič, Veliki dobrodelni ples Lions kluba Ljubljana, Januar 2010

Borut Miklavčič, Veliki dobrodelni ples Lions kluba Ljubljana, Januar 2010

Nagovor Pra Liona Boruta Miklavčiča na slavnostni prireditvi ob 20. obletnici Lions kluba Ljubljana in ob 20. obletnici lionizma v Sloveniji
23. januar 2010 ob 19. uri v CD Ljubljana

Spoštovani guverner Distrikta,
spoštovani moji prijatelji, člani, ugledni gostje in simpatizerji naše ideje, vesel in počaščen sem, da imam priložnost, da se lahko skupaj z vami na današnji dan spominjam ustanavljanja prvega Lions kluba v Sloveniji.

Pred dvajsetimi leti to opravilo ni bilo tako enostavno in samoumevno, kot se nam to zdi danes. Takrat se nas je zbralo nekaj zagnancev, ki smo videli v svetovni organizaciji Lions klubov priložnost, da sooblikujemo podobo prihodnosti svoje države tudi na načelih in izhodiščih, ki jih utemeljuje gibanje lionizma. Imeli smo vizijo in predstavo o prihodnosti. Vsako gibanje brez vizije umre. Naš pogled je bil povezan z izkušnjo takratnega časa, ki smo ji dodali odgovornost za prihodnost.

Očitanemu elitizmu smo ostali zvesti, kajti za nas je bil elitizem zaveza za dobro delo in humanost. Tem vrednotam smo ostali zvesti vseh dvajset let in so tudi naša popotnica za naslednjo obletnico.

Naša praksa je temeljila na sporazumevanju med vsemi ljudmi sveta, naše komunikacije naj bi preveval duh strpnosti in medsebojne spoštljivosti. Naša dejanja in aktivnosti so šla v smeri podpore državljanom, pa tudi državnikom pri vseh tistih aktivnostih in delu, ki so v korist skupnosti.

Blaginja je ključno izhodišče lionizma. Pri tem nimamo v mislih le materialno blaginjo, ampak tudi blaginjo kulture, dostopnosti do javnih institucij, še posebej socialno blaginjo.

Cilj lionizma je tudi prijateljstvo, in to prijateljstvo v pravem pomenu besede. Prijatelja ne pustiš čakati pred vrati, da pride na vrsto. S prijateljem greš na kavo, četudi se ti ne da. Ne zapustiš ga v stiski in takrat, ko so mu razmere in usoda določile drugačen položaj na družbeni lestvici. Življenje me je naučilo, da bodi pozoren takrat, ko se vzpenjaš do tistih, ki jih prehitevaš. Te vedno srečaš, ko se vračaš. Ko greš proti vrhu podaj roko tudi drugim, da ti bodo lahko sledili.

Imeti občutek, da nekomu lahko potrkaš na vrata, ne da bi bil vnaprej najavljen je izredno prijeten. Upam in verjamem v to, da je naše gibanje marsikaj prispevalo k temu. Mnogi, ki smo danes tukaj, imamo izkušnjo stiske in smo jo tudi po zaslugi medsebojnega povezovanja učinkovito prebrodili.

Ocenjujem, da je naše gibanje omogočalo odkrito obravnavanje vprašanj, ki ustvarjajo nestrpnost in nesporazume med ljudmi. Dvajsetletno obdobje našega delovanja je omogočilo razpravo o mnogih ključnih in pomembnih vprašanjih naše prihodnosti.

Naše izhodišče je, da se uveljavljamo v zasebnem in javnem življenju, da smo zavezani visokim etičnim načelom ter spodbujeni prostovoljnemu delu za skupnost. Večina nas je vključenih v poslovni svet, pa tudi v politično življenje. Od pripadnika ideje lionizma lahko pričakujemo, da bodo vedno in povsod razvijali odgovorno podjetništvo, uveljavljanje humanih idej in ciljev in spodbujali tiste dejavnosti, ki zmanjšujejo stisko posameznikom in mnogim odpirajo svet v kvalitetnejše življenje.

Lions klub in naš Distrikt nima ugleda sam po sebi. Ugled naših klubov in Lions gibanja je odvisen od ugleda posameznikov, ki se združujejo v okviru skupne ideje. Naš ugled je odvisen od naših dejanj in aktivnosti.

Spoštovani, dovolite mi, da kot prvi Lion spregovorim še nekaj besed o prihodnosti našega gibanja in naših klubov.
Naše poslanstvo je zavezano, prostovoljstvu in osebni zavezi, da pomagamo drugim. Da s pomočjo osebnega vzgleda in lastnih dejanj sooblikujemo prihodnost. Na nas je, da se odlikujemo  tako pri svojem delu, kakor tudi po dobrih delih. Ob tem se je vedno znova dobro vprašati po čem si želimo, da si nas ljudje zapomnijo. Menim, da po obojem. Po dobrem delu v profesionalnem okolju, kakor tudi po dobrih delih.

Naj se vam na koncu zahvalim, da ste mi omogočili, da sem dvajset let preživel v vaši družbi. Danes vam želim prijetno zabavo, mir v duši in humanost v srcu, jutri pa zavzeto in trdo delo.

Zahvaljujemo se našim donatorjem

Donatorji 2014