kontakt
·
povezave
·
kazalo
·
RSS
·
kaj je rss?
·
slo
·
eng
Cekinov drevored v Mestnem parku Tivoli

Cekinov drevored v Mestnem parku Tivoli

Cekinov grad z drevoredoma na franciscejskem katastru iz leta 1825

Cekinov grad z drevoredoma na franciscejskem katastru iz leta 1825

Člani Lions kluba Ljubljana sadijo drevo v Cekinovem drevoredu Mestnega parka Tivoli

Člani Lions kluba Ljubljana sadijo drevo v Cekinovem drevoredu Mestnega parka Tivoli

Načrt Cekinovega drevoreda v Mestnem parku Tivoli

Načrt Cekinovega drevoreda v Mestnem parku Tivoli

Ljubljana, 1. marec 2021
Lions klub Ljubljana ob 30-letnici delovanja omogočil restavriranje najstarejšega drevoreda v ljubljanskem parku Tivoli

Lions klub Ljubljana, prvi Lions klub v Sloveniji in tudi v nekdanji skupni državi, ustanovljen 1990, letos praznuje 31. leto delovanja. Korona razmere so lani ob okroglem jubileju preprečile organizacijo jubilejne slovesnosti in jo prestavile za skoraj leto dni.  Trem desetletjem delovanja najstarejšega Lions kluba pri nas, so se poklonili z zasaditvijo tridesetih dreves v najstarejšem drevoredu ljubljanskega parka Tivoli, tako imenovanem Cekinov drevoredu, pod Cekinovim gradom.


Aktualni predsednik Lions kluba Ljubljana dr. Blaž Banič je ob zasaditvi dejal: »Novo življenje v Tivoliju nosi simbolno sporočilo upanja, vztrajnosti, obnove, rasti in skrbnosti, kar so tudi ključne vrednote, ki že trideset let povezujejo člane našega kluba«. V projektu so jim priskočili na pomoč strokovnjaki z Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območne enote Ljubljana in podjetje VOKA Snaga, ki je opravilo zasaditev. Gre za najstarejši del parka Tivoli, v katerem so zasajene predvsem lipe (Tilia platyphyllos). Drevored je zasnovan kot dvojni, v obliki križa, njegovi zametki pa segajo najmanj v zgodnje 19. stoletje, saj sta obseg in zasnova jasno razvidna na franciscejskem katastru iz leta 1825. Lahko pa bi bila njegova zasnova celo starejša, povezana z gradnjo dvorca, ki ga je leta 1755 dal sezidati Leopold Karl Lamberg. Skozi stoletja in z različnimi lastniki je park dreves ostal skorajda nedotaknjen, vse do vala pozidav v tivolskem parku v času po drugi svetovni vojni, kar je razvidno iz ohranjenih fotografij. Največ škode je drevored utrpel v zadnjih 50 letih, ko mu niso kaj prida pomagale niti različne oblike pravnih zaščit. Današnjo zasaditev so opravili v razmaku med 6 do 8 metrov med drevesi, kar ustreza izvirni zasnovi.


Z zasaditvijo dreves so v Lions klubu Ljubljana tako sledili tudi zelenemu interesu Ljubljane in potrebam skupnosti, v kateri delujejo. Poskrbeli so za restavriranje v veliki meri uničenega drevoreda in ga pomladili za generacije sprehajalcev ter obiskovalcev največjega mestnega parka.


Mentorstva, botrstva, izobraževanje, akcije
Naš najstarejši Lions klub Ljubljana, je zastavonoša slovenskega lionizma. Ustanovna skupina dvaindvajsetih članov, ki jo je vodil Borut Miklavčič, je v treh desetletjih zrasla na 1500 članov, ki delujejo v 59 klubih po vsej Sloveniji, organiziranih v svoj Distrikt 129, Slovenija. Slovenski lionizem pa se ponaša tudi z močnim podmladkom, ki šteje 320 Leo članov, ki delujejo v 20 klubih, organiziranih v samostojni Leo distrikt. Zgodovino Lions kluba Ljubljana so člani skrbno zbrali v jubilejni publikaciji, ki v sliki in besedi pripoveduje zgodbo od ustanovnih pogovorov, prek številnih dobrodelnih akcij, do danes. Finančna pomoč Lions kluba Ljubljana, zbrana z lastnimi sredstvi članov ter tudi s pomočjo številnih donatorjev in pokroviteljev njihovih akcij, namenjena tako posameznikom, kot organizacijam, ki izvajajo dejavnosti za socialno šibke, zdravstveno ogrožene ali prizadete, se je v tridesetih letih zaokrožila na pol milijona evrov. V prvem Lions klubu je danes 32 aktivnih članov, ki uspešno nadaljujejo zgodbo ustanoviteljev.


Prvi slovenski lion Borut Miklavčič, še vedno aktiven član, je v jubilejno publikacijo zapisal: »Naš začetek je bil podoben ustanovitvi prvega Lions kluba pred več kot sto leti v Ameriki…..Takratni ustanovitelji se niso zavedali, da bo ta človekoljubna organizacija prerasla v največjo humanitarno organizacijo na svetu….. Tudi mi si v tistem trenutku nismo predstavljali, da se bo ideja lionizma v Sloveniji tako uspešno razvila«.Zbornik je dostopen na www.lionsljubljana.si.


Ni naključje, da je ob tridesetem letu slovenskega lionizma mesto guvernerja Lions Slovenija lani prevzel  prav član Lions kluba Ljubljana mag. Danilo Tomšič: »Lions delovanje je najbolj osredotočeno na ljudi, na njihove človeške stiske, socialne težave, lakoto, bolezni, družbeno odrinjenost. A neločljivi del naših življenj je tudi čista, zdrava narava, za katero v lokalnih skupnostih skrbimo ne zgolj z današnjo zasaditvijo tridesetih dreves, temveč tudi s čistilnimi akcijami, postavljanjem otroških igrišč, klopi v parkih, zasaditvijo oljčnika in drevoredov tudi drugod po Sloveniji«.


Okroglo obletnico z zasaditvijo tridesetih dreves sta z obiskom počastila tudi župan MOL Zoran Janković in direktor podjetja VOKA Snaga Krištof Mlakar.


Na priloženi skici: Cekinov grad z drevoredoma na franciscejskem katastru iz leta 1825Več informacij: kamien.komunikacije@siol.net ali info@lionsljubljana.si


Od kod poimenovanje humanitarne organizacije LIONS?
Liberty, Inteligence, Our Nation's Safety / Svoboda, Um, Varnost našega naroda


Od kod ime Cekinov grad?
Po smrti prvotnega lastnika Leopolda Karla Lamberga in njegovega sina, je grad, ob katerem danes stoji športna dvorana Tivoli, leta 1787 podedovala sinova vdova Ivana Lamberg, ki se je pozneje ponovno poročila z madžarskim konjeniškim častnikom in jahalnim mojstrom Lovrom Szogenyem, ki je postal njegov lastnik leta 1793. Ljubljančani so njegov priimek poslovenili (Szogenov - Cegenov) in od takrat je grad znan kot Cekinov grad.

Ljubljana, 25. januar 2014
Skoraj deset tisoč evrov dobrodelno zbranih sredstev, od tega šest tisoč evrov že podarjenih.

Sedemnajsti tradicionalni dobrodelni Lions ples v organizaciji najstarejšega slovenskega Lions kluba, Lions kluba Ljubljana, je tudi tokrat spodbudil k zbiranju humanitarnih sredstev.  Člani kluba bodo lahko razdelili približno 10.000 evrov tistim, ki so pomoči potrebni.

Z veliko zaskrbljenostjo spremljajo člani Lions klubov v Sloveniji, združeni v Distrikt 129, trenutna dogajanja, saj se soočamo z največjo gospodarsko in tudi moralno krizo zadnjih desetletij. Dobrodelne prostovoljne organizacije kot so Lions, pri tem ne igrajo obrobne vloge, temveč aktivno prevzemajo del bremen in nalog širše družbe.


Člani Lions klubov se udeležujejo različnih človekoljubnih dejavnosti v svojem prostem času, po zaključku svojih  rednih službenih obveznosti, in vendar zavzeto ter odgovorno. Za dobrodelne projekte namenjajo svoje proste ure, prispevajo ideje, energijo in tudi lastna sredstva. Zato vidijo veliko oporo v dejstvu, da jih javnost podpira in sprejema kot prepotrebni, nujni člen v družbi, ki ni brezbrižen do soljudi. V teh časih aktivno delajo na več področjih, da zagotovijo pomoč vse večjemu številu sodržavljanov, ki jo potrebujejo. Pri tem je ključnega pomena sodelovanje in povezovanje, saj so uspehi večji, če sodelovanje temelji na skupaj delujoči skupnosti.


Zbrana sredstva Velikega dobrodelnega Lions plesa so člani Lions kluba Ljubljana že na samem dogodku namenili:


- 2.000 evrov Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste za pomoč pri izvedbi njihovih socialnih projektov;

- 2.000 evrov VDC Centru Dolfke Boštjančič za ureditev prostorov njihove enote za otroke s poškodbami glave;

- 2.000 evrov Zvezi društev slepih in slabovidnih Ljubljana za nakup povečevalnih lup za tri slabovidne učence.


Preostanek zbranih sredstev bodo namenili prosilcem, ki jih je, žal, iz dneva v dan vse več.

Člani vseh ljubljanskih Lions klubov, teh je 10, združeni z drugimi dobrodelnimi organizacijami in dobro mislečimi prostovoljci ter s podporo Rdečega križa, Karitasa, Rotary, Zvezo prijateljev Mladine in MOL, prav v teh dneh zaključujejo tudi obnovo prostorov Zavoda Pod strehco na Zaloški 42, kjer bodo organizirane ljudska kuhinja in druge aktivnosti za vključevanje odrinjenih v našo družbo.


Več informacij: Darinka Pavlič Kamien, 041 769 - 360, dp.kamien@gmail.com

Zahvaljujemo se našim donatorjem

Donatorji 2014